Out of the box voorstel voor een nieuwe evenementenlocatie in Westpoort
Inleiding
GEEN N1 stelt voor om een nieuw, groot evenemententerrein te ontwikkelen in Westpoort op de plek van de parkeergarage van Nissan. Het terrein – op vergelijkbare afstand als N1 en gelegen aan een 'eigen' spoor – wordt dan gecombineerd met een ondergrondse parkeergarage voor Nissan en daarboven een (zonodig meerlaags) gebouw, dat door een externe partij ontwikkeld kan worden. Dit zorgt voor efficiënt ruimtegebruik en past binnen de ambities van de gemeente om de stad slim in te richten.
Wat is het probleem?
- Amsterdam heeft een tekort aan evenementenlocaties voor grote (dance)evenementen. Vanwege de geluidsoverlast en de wens voor grootschalige evenementen heeft een groot terrein in het buitengebied de voorkeur. Daar voldoet het genoemde terrein helemaal aan. Binnenkort stopt N1 in Westpoort. Gebleken is dat Westpoort voor bezoekers een prima locatie is. En het terein waar we het nu over hebben is minstens 3 keer zo groot als N1.
- Het moet een binnenruimte worden. Bassen laten zich niet voldoende tegenhouden door (zelfs hoge) muren. Een creatief ontwerp voor creatieve evenementen moet het tot een succes kunnen maken.
- Woningbouw is in Westpoort niet toegestaan vanwege milieuregels (luchtvervuiling en veiligheid), maar andere functies kunnen wel als het planologisch goed wordt geregeld 1, 2.
- Het project moet financieel haalbaar zijn. Dat betekent duidelijke afspraken over investeringen, beheer en exploitatie.
Hoe werkt het proces?
- De gemeente Amsterdam gebruikt de Plaberum-procedure voor gebiedsontwikkeling. Dit bestaat uit vier fasen: verkenning, haalbaarheid, ontwerp en uitvoering.
- Een ‘quick scan’ kan worden aangevraagd om snel inzicht te krijgen in planning en geschatte kosten.
- De kernvraag is: wie betaalt? Nissan zal waarschijnlijk niet in haar eentje opdraaien voor de kosten van de parkeergarage. Mogelijke financieringsopties zijn een projectontwikkelaar, de gemeente of een publiek-private samenwerking (PPS).
Wat vragen de bewoners?
- Als compensatie voor de investering in dit nieuwe evenemententerrein moeten parken en groengebieden dan gevrijwaard blijven van commerciële, lawaaiige evenementen die de parken afsluiten voor omwonenden en het park beschadigen; die uitruil moet dan ook schriftelijk (bij voorkeur contractueel) worden vastgelegd; Dit is voor ons een keiharde randvoorwaarde. Met dit plan zijn uitsluitend nog kleine, gratis evenementen welkom in de parken.
- Er moet in het gemeentelijke beleid ook - eindelijk - een directe koppeling worden gelegd met het Besluit Kwaliteit Leefomgeving o.g.v. de Omgevingswet, het NNN en het Verdrag van Aarhus, voor wat betreft de bescherming van flora en fauna (broedseizoen). Wij benadrukken dat dit voorstel in dit opzicht op alle punten in lijn is met het officiële gemeentelijke, provinciale en Rijksbeleid.
- Heldere afspraken: Wie is verantwoordelijk voor beheer, parkeerbeleid en handhaving? Dit moet glashelder vastgelegd worden om toekomstige conflicten te voorkomen.
- Slim ruimtegebruik: Door een combinatiegebouw en dubbel grondgebruik wordt de beschikbare ruimte optimaal benut.
Mogelijke oplossingen
- De bestemming van het gebied verruimen via een projectbesluit onder de Omgevingswet.
- Een tijdelijke gedoogbeschikking aanvragen als tussenoplossing.
- Samenwerking zoeken met een projectontwikkelaar om de financiële haalbaarheid te waarborgen.
'Het reserveren van een perceel voor grote evenementen betekent dat op die plek geen woningen kunnen worden gebouwd of bedrijfspanden kunnen verrijzen.'
Dit zijn de woorden van het college en geldt ook voor dit plan. Het wordt hoog tijd dat er keuzes worden gemaakt. Als Amsterdam inderdaad grootschalige dance-evenementen zo belangrijk vindt, dan is het nodig dat hier echte en passende ruimte voor wordt vrijgemaakt.
Ons voorstel zorgt voor een efficiënte en duurzame oplossing, die aansluit bij gemeentelijk en nationaal beleid. De gemeente kan het voortouw nemen in het verder uitwerken van de haalbaarheid en juridische mogelijkheden.
1 Wellicht aandringen op 'functiemenging' middels een projectbesluit o.g.v. de Omgevingswet, waarbij de industriebestemming wordt verruimd en deze ruimtelijke ontwikkeling mogelijk wordt gemaakt. https://iplo.nl/regelgeving/instrumenten/projectbesluit/.
2 En anders kan er in 'zaken van algemeen belang', ook voor niet in de wet beschreven gevallen zoals in het onderhavige geval, een 'gedoogbeschikking' worden genomen: https://iplo.nl/regelgeving/instrumenten/gedoogplichten/ en https://iplo.nl/regelgeving/instrumenten/gedoogplichten/
Versie 27 februari 2025