‘Verlaagde’gevelnorm zorgt voor onduldbare hinder voor bewoners
Amsterdam overweegt om het geluidsniveau bij evenementen met ‘groot maatschappelijk belang’ – zoals Koningsdag en Pride – in kleine straatjes en stegen te verlagen. Dat klinkt goed. Want al jaren geldt voor deze evenementen een uitzondering van 10 dB bovenop de basisnorm – wat voor het oor voelt als een verdubbeling van het geluid – tot grote frustratie van omwonenden.
Maar dan: het slechte nieuws. In plaats van minder geluid, blijkt het om nog een extra verdubbeling van het geluid te gaan, bóvenop de al bestaande uitzondering. De onduldbare hinder waar jarenlang door de gemeente van werd weggekeken wordt inderdaad gehalveerd, maar wat er over blijft is nog altijd vele malen meer geluid dan wat algemeen aanvaardbaar wordt geacht. Als het college dit plan aanneemt, dan wordt hiermee onduldbare hinder als norm vastgelegd.
Wij leggen het uit
Sinds 2017 geldt bij grote uitzondering een gevelnorm van 95 dB(C) voor Koningsdag en Pride, in plaats van de basisnorm van 85 dB(C). In nauwe straatjes worden die waardes zwaar overschreden omdat het podium te dicht op de gevel staat en een veel hogere norm heeft.
Een recent onderzoek in zo'n straatje in Weesp bevestigt waar bewoners al jaren voor waarschuwen: het geluid op het podium blijft onder de voorgeschreven podiumnorm van 115 dB(C) maar diezelfde hoeveelheid geluid komt vervolgens vrijwel onverminderd ook op de gevel te staan.
Dus vergeet de uitzonderingsnorm op de gevel van 95 dB(C), want omwonenden krijgen in de nauwe straatjes maar liefst 115 dB(C) te verduren op de gevel! Dat is geen nuanceverschil: het betekent vele malen meer geluid dan wat er is toegestaan. En dat al zeven jaar lang.
Inmiddels erkent het Stedelijk Evenementenbureau de overlast en wordt voorgesteld om de podiumnorm te verlagen naar 105 dB(C). Let op: in de nauwe straatjes betekent dit dus ook 105 dB(C) op de gevel! Maar formeel, op papier, is het een verbetering: 10 dB(C) minder is een halvering van het geluid dat al jaren de norm overschrijdt. En daar lijkt het Stedelijk Evenementenbureau vooral op gericht.
Die 105 dB(C) ligt echter nog steeds ver boven wat aanvaardbaar is op de gevel. Want: 105 dB(C) op de gevel klinkt voor het oor ongeveer twee keer zo luid als 95 dB(C), dat zelf al dubbel zo hard klinkt als de basisnorm van 85 dB(C). Alles bij elkaar klinkt 105 dB(C) op de gevel vier keer zo luid als wat algemeen als aanvaardbaar geldt.
Die verlaging van het geluidsniveau? Die lijkt vooral cosmetisch.
Gekte als beleid
Wat jarenlang een flinke overschrijding van de norm was, maakt nu kans om (grotendeels) als officiële norm te worden vastgelegd. De overlast is daarmee straks geen overtreding meer – en dus valt er juridisch niets meer tegen te beginnen. Wat wordt verkocht als ‘verlaging’, is in werkelijkheid de institutionalisering van een probleem. Schijn wordt beleid.
Het geluid binnenshuis
De stad berekent de binnenwaarde in dB(A): 105 dB(C) gaat samen met 90 dB(A). Trek daar 20 dB standaard gevelisolatie vanaf, en dan hou je 70 dB(A) binnen in huis over.
Volgens de handreiking van de Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) is dat vaak te optimistisch. In de praktijk kom je eerder uit op 75 dB(A) binnenshuis. Ter vergelijking: 50 dB(A) in combinatie met 65 dB(C) is volgens de NSG nog net aanvaardbaar (Handreiking NSG punt 3.2.1). We zitten hier met 70-75 dB(A) sowieso vér boven. Dit is geen risico op overlast meer – hier is zonder enige twijfel sprake van constante onduldbare hinder.
Oproep!
Amsterdam heeft een Stedelijke Expertgroep Geluid die deze overlast juist moet helpen voorkomen. Maar waar zijn ze? Als zelfs deze groep – die echt wel beter weet – zulke extreme plannen laat passeren, wie beschermt bewoners dan nog tegen deze ontsporing?
Maar hoeveel expertise is hier eigenlijk nodig? Er is een algemeen aanvaardbare norm, de basisnorm van 85 dB(C). Daar is een uitzondering op gemaakt voor evenementen met een groot maatschappelijk belang van 95 dBC), waar al veel burgerprotest tegen is. Vervolgens wordt het geluid op de gevel nog verder opgerekt naar 105 dB(C). Allemaal om zoveel mogelijk muziekgeluid mogelijk te maken. Wie van het stadsbestuur durft op te staan om aan te geven dat deze gekte moet stoppen?
Ons standpunt is dat de term 'algemeen aanvaardbare norm' duidelijk genoeg is, en als het daar niet binnen past, dan zal het feest zich moeten aanpassen, en niet de burgers die hun huis worden uitgejaagd.
Conclusie
De voorgestelde ‘verlaging’ naar 105 dB(C) is misleidend. Een jarenlang stilzwijgend gedoogde overschrijding van de norm wordt hiermee alsnog geformaliseerd. Voor bewoners betekent het weliswaar een halvering van de achterlijk grote bak herrie die ze de afgelopen jaren over zich heen kregen, maar tegelijk is het nog altijd een verdubbeling van wat nu – tijdens Koningsdag en Pride – officieel is toegestaan. En daarmee verliezen burgers ook het recht om zich te beroepen op de ook dan nog steeds belachelijke hoeveelheid geluid.
Dit plan verergert een bestaand probleem en haalt het fundament weg onder legitiem verzet. Dit is geen basis voor toekomstig beleid, maar een waarschuwing van hoe het goed mis kan gaan.